Cum identificăm mierea de albine contrafăcută

Miere naturalaTot mai mulți clienți și prieteni m-au întrebat cum se poate deosebi mierea naturală de cea contrafăcută.

Pentru a vă răspunde la întrebări, am decis să scriu acest articol care să vă ajute să folosiți numai miere naturală.

Cea mai sigură metodă de a distinge mierea contrafăcută de cea naturală este analiza de laborator, examenul microscopic sau examenul organoleptic, care se referă la culoarea, mirosul, gustul, consistența și puritatea mierii.

Totuși, nu toți avem la dispoziție laboratoare de analiză pentru a afla dacă mierea este adevărată.

Din fericire, există câteva metode aproximative prin care să îți poți da seama dacă ai de a face cu o miere contrafăcută sau nu.

Acestea sunt metode necertificate, aproximative, neutilizate de vreo instituție autorizată.

1. Testul cu alcool: 

încălzește într-un vas de sticlă 2 linguri de miere. Adaugă 6 linguri de alcool de 90 de grade și amestecă bine. Așteaptă aproximativ o oră. Dacă apare o substanță albă pe fundul borcanului, atunci este foarte probabil ca mierea să fi fost falsificată.

2. Testul fluidității: 

introdu o lingură în borcanul cu miere, apoi ridic-o și lasă mierea să curgă. Dacă mierea curge continuu, fără să se desprindă în picături, atunci cel mai probabil mierea este naturală. Atenție: mierea de salcâm este mai fluidă decât cea de floarea-soarelui sau poliflora.

3. Testul cristalizării: 

se știe că mierea de floarea-soarelui și cea polifloră cristalizează rapid, în timp ce mierea de salcâm cristalizează mai greu, după aproximativ 1-2 ani. Dacă ai cumpărat miere și 5-6 luni mai târziu ea nu are deloc mici cristale, e foarte posibil ca ea să fi fost contrafăcută. Mierea cristalizată poate redeveni fluidă dacă este pusă în apă de maximum 40 de grade. Atenție, nu folosi temperaturi mai mari pentru că mierea își va pierde din proprietăți!

4. Testul mirosului: 

mierea ar trebui să păstreze aroma plantelor din care este culeasă. De obicei, mierea falsificată este doar dulce, fără vreo aromă.

5. Testul scufundării: 

mierea are densitatea de 1,4 ori mai mare decât apa. Dacă lași să se scurgă miere dintr-o lingură într-un pahar cu apă rece, mierea ar trebui să cadă la fund și să nu se împrăștie rapid în apă. O miere contrafăcută are densitatea mai mică și se împrăștie imediat în apă.

6. Testul creionului chimic: 

pune miere într-o lingură, apoi amestecă cu un creion chimic aproximativ un minut. Dacă mierea se colorează, este posibil să fie falsificată. În cazul în care culoarea nu se modifică, mierea este naturală.

Comandă acum miere naturală 100% direct de la apicultor.

Livrare personală în București in Vatra Luminoasa, 26 și prin curier sau Poșta Română, în toată ţara.

Abonează-te la newsletterul Stupul Vesel

Scroll to Top