Beneficiile mierii în alimentația copilului

Beneficiile mierii în alimentația copilului

Mierea este considerată “aurul dulce”, un miracol al naturii care contribuie esențial la sănătatea organismului nostru. Folosită încă din cele mai vechi timpuri, mierea are atât de multe proprietăți terapeutice, curative și nutritive încât este inevitabil să nu o folosești.

Cum ajunge mierea în borcan?

Dacă furnicile știm că sunt harnice și organizate, albinele nu sunt mai prejos. În fond, ambele fac parte din ordinul Hymenoptera – adevărate familii de “ingineri”. Despre cum se obține mierea am scris și aici. Procesul este unul elaborat începând de la culegerea nectarului și terminând cu extragerea mierii din ramele de faguri. Atât rolul albinelor, cât și cel al apicultorului sunt extrem de importante.

Albinele colaborează și își atribuie roluri foarte clare, ceea ce le face munca minuțioasa o adevărată lucrare artistică. Astfel că, albinele culegatoare (cele care culeg polenul și nectarul – un lichid produs de glandele florilor) transferă ceea ce au colectat către albinele lucratoare care se află în stup. Acestea din urmă continuă procesul de transformare al nectarului, iar la final depozitează lichidul în cămăruțele fagurelui. Pentru a elimina orice sursă de apă, ele bat din aripi pentru a mări temperatura și pentru a îndepărta orice urmă de umiditate. Odată ajuns în fagure, lichidul este sigilat de către albine, pe ambele părți, cu ceară.

De aici încolo intervine măiestria apicultorului care va răzui capacele de ceară și va extrage mierea cu ajutorul centrifugii punand-o apoi în borcane. Un bun apicultor va ști când este momentul potrivit să extragă mierea, dar și cantitatea necesară astfel încât să le asigure albinelor sale proviziile de rezervă.

Ce conține mierea și când o oferim copiilor

Copil cu un castron de miere

Mierea poate fi folosită ca înlocuitor pentru zahăr (în special pentru zahărul alb, rafinat, dar și orice alt tip de zahăr), însă, nu se rezuma doar la acest aspect. Mierea, dincolo de faptul că este o substanță lichidă dulce, conține minerale și enzime vitale pentru organism. Nu este doar calorie goală (ca în cazul zahărului).

O lingură de miere conține 64 de calorii și asigură 17g de carbohidrați comprimați în sucroză, glucoză, maltoză și galactoză, carbohidrați care asigură necesarul de energie pentru întreaga zi. De asemenea, conține și mulți nutrienți precum potasiu, calciu, fosfor, fier, magneziu, fluor, seleniu, vitamina C și complexul de vitamine B, în special piridoxină – B6, acid pantotenic – B5, niacină – B3.

Consumul de miere este recomandat oricărei persoane care nu este alergică la polen sau la un alt compus care se regăsește în miere. Singurul amendament îi vizează pe copiii mici care nu au voie să consume miere înainte de vârsta de 1 an (din cauza riscului crescut de botulism infantil) și nu este recomandat să consume miere sau alți îndulcitori până la vârsta de 2 ani.

 

Cum îi ajută mierea pe copii?

Mierea are multiple întrebuințări benefice atât pentru copii, cât și pentru adulți. Dar în acest articol ne-am îndreptat atenția către cei mici, astfel încât iată-le pe câteva dintre cele mai importante:

  • Le întărește sistemul imunitar – primăvara și toamna este recomandată o cură cu miere simplă, cu cătină, amestecată cu polen sau/și cu tinctură de propolis. Există, desigur, multe alte rețete care vin în ajutor.
  • Este un antibiotic natural cu proprietăți antiinflamatorii – neprelucrată, mierea conține propolis considerat antibiotic natural, un fel de “penicillină” fără efecte adverse.

  • Este un remediu natural pentru răceală și durerile de gât/tuseun studiu din 2007 atestă faptul că mierea este eficientă în ameliorarea simptomelor de tuse în special pe timpul nopții și a dificultăților de somn din cauza infecției tractului respirator superior. Un alt studiu din 2016 a evidențiat faptul că o răceală banală poate fi tratată ușor pe bază de miere. Sigur, în orice afecțiune cu care te confrunți, cere imediat sfatul medicului care urmărește copilul. Poți oferi copilului dar și adulților care se confruntă cu durere de gât sau tuse una dintre aceste combinații:

      • O ridiche neagră scobită în mijloc, umplută cu o linguriță de miere și lăsată la macerat 1-2 ore din care se consumă la nevoie
      • O cană de apă fierbinte în care se dizolvă o linguriță de miere amestecată cu ¼ lingură de scorțișoară pudră – se bea de două ori pe zi până dispar simptomele.
  • Este un unguent natural pentru pielea rănită – în caz de arsură sau rană la nivelul pielii, poți spăla zona cu apă, apoi poți aplica un strat de miere. Aceasta are rolul de a hidrata și de a vindeca zona afectată având capacitatea de a cicatriza.

  • Are proprietăți antibacteriene și antimicotice – datorită acestora, mierea poate omorî bacterii precum E.Coli, Helicobacter Pylori și chiar Salmonella având un rol important în reglarea tranzitului intestinal și al digestiei. Conține  probiotice, bifido bacterii și lactobacilli care previn gastritele și tratează ulcerul. Se poate oferi de două ori pe zi o ceașcă de ceai negru/apă caldă (în funcție de vârsta copilului) în care se amestecă o lingură/linguriță de miere.

Pentru că suntem părinți, la rândul nostru, ne preocupă ca și tine un stil de viață sănătos și o alimentație curată și echilibrată atât pentru copii, cât și pentru întreaga familie.

De aceea, oricât de sănătoasă ar fi mierea, este important să ținem cont de recomandările care o însoțesc: să fie dintr-o sursă sigură și curată, să o consumăm cu prudență și echilibrat pentru a ne bucura cu toții de beneficiile reale pe care le oferă sănătății noastre.

Surse

https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/foods-to-avoid-giving-babies-and-young-children

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/botulism

Comandă acum miere naturală 100% direct de la apicultor.

Livrare personală în București în Vatra Luminoasă, 26 și prin curier, în toată ţara.

Abonează-te la newsletterul Stupul Vesel

Scroll to Top