Ce este mierea de salcam?
Mierea de salcâm este o miere monofloră, obținută exclusiv doar din nectarul florilor de salcâm. Este incoloră sau ușor galbenă și are o aromă specifică florilor de salcâm.
Din ce este alcătuită mierea de salcam?
Mierea de salcam conține apă, glucide, proteine (dintre care 12 aminoacizi precum leucina, alamina, metionina), substanțe minerale (calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, potasiu, natriu, siliciu, sodiu, sulf), vitamine (B1, B2, B6), acid folic, enzime, alte substanțe aromatice, grăunțe de polen, factori antibiotici etc.
Valori nutritive
Valoare energetică pentru 100g de miere de salcâm: | 315 kcal |
Substanțe nutritive: | proteine 1%, glucide 75-79% |
Vitamine: | B1, B2, B6, acid folic |
Substanțe minerale: | potasiu, calciu, cupru, sulf, magneziu, sodiu, mangan, fosfor, siliciu |
Alte substanțe: | factori antibiotici, substanțe aromatice, grăunțe de polen |
Beneficii pentru sănătatea ta
Mierea de salcam are o mulțime de efecte benefice asupra sănătății: este energizantă, tonifiantă, aperitivă, laxativă, expectorantă, sedativă, antiseptică, diuretică, antianemică, emoliantă. Ea ajută la combaterea oboselii, la ameliorarea digestiei, recuperarea rapidă după efort și la creșterea rezistenței fizice.
Acest tip de miere este recomandat drept remediu popular pentru gastrite, duodenite, boli de inimă, boli de ficat, boli ale căilor biliare, rinite, sinuzite, faringite, afecțiuni ginecologice, stări depresive, plăgi ale arsurilor infectate, alcoolism, boli de plămâni, astenie, nevroze.
Cum se folosește mierea de salcam
Mierea poate fi consumată simplă sau folosită ca îndulcitor pentru ceai, cafea sau lapte, cu mențiunea ca lichidele să nu depășească temperatura de 40 de grade Celsius. La temperaturi mai mari, mierea tinde să își piardă substanțele active.În cazul rănilor, mierea poate fi aplicată direct, sub formă de comprese cu apă și miere sau aerosoli.