Albinele sunt insecte zburătoare care fac parte din familia Apoidea, subordinul Apocrita. Se hrănesc cu nectarul florilor și polen, din care produc și miere.
Într-un stup există mai multe tipuri de albine care îndeplinesc funcții diferite.
Albina doică se ocupă în general de curățarea celulelor de unde a ieșit puietu și de hrănirea larvelor de puiet. Temporar, albina doică intră în suita mătcii.
Albina lucrătoare petrece o perioadă ca doică, apoi este angrenată în alte activități ale stupului. În timpul perioadei de cules, albinei lucrătoare i se dezvoltă glandele ceriere, cu ajutorul cărora produce ceara pentru construirea fagurilor. Ea îndeasă cu capul ghemotoacele de polen aduse de culegătoare, pregătind rezerva de proteine a coloniei, pastura. Apoi, evaporă și îmbogățește nectarul depozitat în celule, transformându-l în miere. În funcție de sezonul în care sunt eclozionate și nivelul de muncă depusă, albinele lucrătoare pot trăi între 40 de zile și chiar 6-9 luni.
Albina culegătoare își desfășoară activitatea în afara stupului. După zborul de orientare în fața și în apropierea stupului, albina pleacă în căutare de nectar, polen și apă.
Matca sau regina
este cea mai importantă și mai mare albină din stup, ea fiind singura albină care depune ouă pentru dezvoltarea coloniei. Matca emite în permanență o substanță numită feromon, cu scopul de a-și semnala prezența în stup. Atunci când nivelul de feromoni scade sau dispare complet, albinele doici încep automat să clădească celule de botci și să le hrănească special pentru înlocuirea mătcii. Matca poate trăi până la 8 ani și este activă pe toată perioada vieții. Ea poate depune până la 3000 de ouă pe zi, timp în care este atent îngrijită și hrănită de albinele lucrătoare din suita ei.
Trântorele
are un singur rol: de a fecunda matca tânără din stup. Împerecherea are loc în afara stupului, la o înălțime de 10-15 m. Chiar dacă matca se împerechează cu mai mulți trântori, aceștia mor în urma împerecherii. Toamna, când albinele se pregătesc de iernat, trântorii sunt izgoniți din stup. Durata medie de viață a trântorilor variază între 2 și 8 săptămâni, în funcție de sezon.