De ce să consumi miere crudă? Calități și beneficii pentru sănătate
Mierea crudă, considerată singurul tip de miere naturală, descrisă ca fiind direct extrasă din stup, a fost utilizată de-a lungul timpului de către om în tratarea simptomelor ușoare ale răcelii, precum tusea sau durerea de stomac, dar și a afecțiunilor bacteriene. Odată cu industrializarea, în comerț a apărut un tip diferit de miere, prelucrată de om, supusă unor procese de pasteurizare și filtrare.
Care sunt diferențele dintre mierea crudă (neprelucrată) și cea prelucrată?
Mierea crudă reprezintă mierea colectată din fagure, care nu a fost pasteurizată sau prelucrată de către apicultor, ci doar curățată de resturi, printr-un procedeu ce implică strecurarea mierii printr-o sită. Comparativ, mierea pasteurizată este încălzită și îmbuteliată în fabrici, pentru a fi împiedicat procesul de cristalizare al acesteia și pentru a putea fi păstrată pe perioade mai lungi de timp.
Procesul de pasteurizare, deși prelungește valabilitatea mierii, elimină nu doar impuritățile, ci și o parte din substanțele nutritive. În plus, rafinarea suplimentară sau adăugarea de zahăr ori alți îndulcitori în miere poate elimina, de asemenea, substanțe nutritive benefice precum polenul, enzimele și antioxidanții.
Din acest motiv, a fost lansată o ipoteză, care spune că beneficiile oferite de mierea crudă pentru sănătate sunt semnificativ mai mari. Deși nu există suficiente studii controlate care să confirme ipoteza, anumite surse arăta că mierea pasteurizată oferă mai puține beneficii sănătății. Mierea crudă conține o varietate de ingrediente benefice pentru sănătate, precum antioxidanți, aminoacizi, fitonutrienți, enzime, vitamine și minerale, într-o cantitate mai mare decât mierea prelucrată.
Principalele beneficii oferite de mierea crudă
Mierea crudă reduce riscul de boli cardiovasculare
fiind o sursă excelentă de antioxidanți. Numeroase studii au asociat consumul de miere cu un risc diminuat de boli cardiovasculare. Antioxidanții prezenți in miere contribuie la reducerea stresului oxidativ si implicit la scăderea tensiuni arteriale. Mierea ajută, de asemenea, la scăderea nivelului colesterolului rău, asociat cu bolile cardiovasculare, preponderent cu ateroscleroză, o afecțiune cauzată de acumularea de grăsime pe pereții vaselor de sânge.
Mierea crudă conține peroxid de hidrogen
un antiseptic care poate reduce riscul de infecții bacteriene sau virale. În mierea naturală, care nu este diluată sau procesată termic, cantitatea de peroxid de hidrogen este mai mare, astfel că și efectele antibacteriene sunt mai pronunțate. Două studii internaționale au demonstrat că mierea poate fi folosită pentru tratarea ulcerelor diabetice ale piciorului, o complicație severă cu care se confruntă persoanele cu diabet, care poate duce la amputare.
Mierea crudă poate fi un înlocuitor pentru medicamentele antitusive
în combinație cu alte remedii naturale, precum ceaiul. Mierea nu poate fi consumată decât de către copii cu vârsta de peste un an, utilizarea sa pentru reducerea tusei la copii mai mici de un an fiind contraindicată, din cauza riscului de a dezvolta botulism, o afecțiune potențial severă.
Mierea crudă poate ușura simptomele afecțiunilor digestive
Spre deosebire de mierea pasteurizată, mierea crudă păstrează numeroase microorganisme vii care pot stimula creșterea bacteriilor bune din intestin, fiind un excelent probiotic.
Mierea crudă poate fi folosită în locul zahărului, de către persoanele diabetice
cantitatea de zaharuri conținută fiind mai redusă. Cu toate acestea, se recomandă consumul său cu precauție, deoarece studiile arată că poate crește în continuare nivelul de zahăr din sânge. Mierea procesată, pe de altă parte, poate conține o cantitate mult mai mare de zaharuri, deoarece adesea producătorii folosesc îndulcitori, precum sirop de porumb bogat în fructoză sau sirop de orez brun, pentru a îmbunătăți aroma.
Recomandări:
- consumați mierea în mod responsabil (la fel ca orice aliment consumat în exces, consumul exagerat de miere poate duce la creșterea nedorită în greutate);
- optați pentru mierea naturală, astfel încât să vă puteți bucura de toate beneficiile sale (dacă doriți să încercați puteți vedea oferta noastră de mierea crudă aici).
Surse:
Katarzyna Komosinska-Vassev et alli, 11 martie 2015, „Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application”, ECAM Scientific Journal;
Saeed Samarghandian et alli, Aprilie-Iunie 2017, “Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research“, Pharmacognosy Research;
August 2021, “Honey“, Medlineplus;